De GD praktijk in beeld en getal
editie 2024

Hoe gebruikt de DAP digitale marketing?

Hoe gebruikt de DAP digitale marketing? digiredo blog
Elke dierenartspraktijk maakt gebruik van digitale marketing, zoals social media, een website en een digitale nieuwsbrief. Maar hoe gebruiken praktijken deze kanalen? Wat wordt er gedeeld en met welke frequentie? Daar is nagenoeg niets over bekend. Reden voor ons om daar onderzoek naar te doen. Want dat digitale marketing werkt, daar is geen discussie over, zolang je het op de juiste manier inzet. En daar valt voor dierenartsenpraktijken nog veel te winnen.

Onderzoek naar het gebruik van digitale marketing in de DAP

Dit onderzoek werd uitgevoerd door Meanne Swets, student aan de Aeres Hogeschool in Dronten. In totaal hebben 92 praktijken aan het onderzoek meegewerkt (76 GD praktijken, 8 paardenpraktijken, 6 LH praktijken en 2 onbekend). Aan de hand van een enquete wilden we inzicht wilden krijgen in het gebruik van social media, website en digitale nieuwsbrief: welke kanalen worden er gebruikt, wat willen praktijken ermee bereiken en wat is de manier waarop ieder kanaal gebruikt wordt? Tot slot werd gevraagd naar het beheer van de kanalen. Laten we de belangrijkste resultaten op een rijtje zetten.

Resultaten

01 gebruik social media - Hoe gebruikt de DAP digitale marketing blog
Grafiek 1 - gebruik sociale media
02 frequentie van posten social media - Hoe gebruikt de DAP digitale marketing blog
Grafiek 2 - frequentie van posten social media

Social media - Facebook en Instagram meest gebruikt

Vrijwel iedereen (96%) gebruikt social media. Facebook (94%), Instagram (64%) en WhatsApp (41%) zijn de meest gebruikte kanalen, waarbij 58% zowel Facebook als Instagram gebruikt. LinkedIn (17%), YouTube (7%), TikTok (1%) en X (1%) worden door slechts enkele praktijken gebruikt (grafiek 1).

Social media wordt vooral gebruikt voor kennisoverdracht (68%), om interactie aan te gaan met de doelgroep (74%) en voor het binden van bestaande klanten (65%) Ook het vergroten van de naamsbekendheid (51%) en het aantrekken van nieuwe klanten (50%) worden genoemd.
Om interactie met je doelgroep te krijgen is het regelmatig plaatsen van berichten noodzakelijk (grafiek 2). Een deel van de praktijken doet dit dagelijks (1%) tot gemiddeld 3 keer per week (29%). Zeventig procent post maximaal 1 keer per week (36%) of nog minder frequent (34%).

Tip 1 - Post minstens 3x per week voor goede zichtbaarheid

Om zichtbaar te worden in de tijdlijn van je volgers is het belangrijk om regelmatig te posten. Dat betekent minimaal 3x per week tot maximaal 1x per dag. Zorg wel dat de inhoud van je post relevant is voor jouw praktijk en tevens interessant genoeg voor je volgers. Spreek daarbij wel de taal van je volgers en beschrijf je verhaal vanuit hun perspectief.

03 frequentie aanpassen inhoud website - Hoe gebruikt de DAP digitale marketing blog
Grafiek 3 - frequentie aanpassen inhoud website

Website - vooral statische informatie

Iedere praktijk heeft een website. Deze wordt vooral gebruikt voor het delen van praktijkgegevens en openingstijden (96%) en om klanten te informeren over de producten en diensten die de praktijk levert (80%). Daarnaast geeft ruim de helft aan de website ook te gebruiken om nieuwe klanten te werven (52%).

De informatie op de website is vrij statisch en wordt niet regelmatig aangepast (grafiek 3). Slechts 30% van de praktijken geeft aan de content op de website wekelijks (3%), maandelijks (17%) of eens per kwartaal (10%) aan te passen. De meeste praktijken (64%) passen slechts incidenteel de content van de website aan. De reden hiervoor is dat er geen prioriteit aan gegeven wordt (53%), er geen tijd voor is (49%) of dat er niet iemand specifiek voor verantwoordelijk is (20%). Een deel (10%) weet niet goed waar ze het over moeten hebben.

Tip 2 - Help je klanten via je website

Je website is een belangrijk digitaal kanaal waarmee je je klanten kunt helpen in de zorg voor hun huisdier. Wil je via je website klanten werven, dan zul je huisdiereigenaren een reden moeten geven om naar je website toe te gaan. Dat betekent dat je regelmatig (lees: minimaal maandelijks) nieuwe content moet toevoegen. Start een blog en geef daarin advies over alledaagse zaken rondom de gezondheid en het welzijn van hun huisdier. Zorg daarbij dat het raakt aan jouw kennis en kunde. Spreek ook hier in de taal van de eigenaar en stap in hun belevingswereld, waarin jij als praktijk een belangrijke rol speelt.

04 frequentie versturen digitale nieuwsbrief
Grafiek 4 - frequentie versturen digitale nieuwsbrief

Digitale nieuwsbrief - minder dan de helft gebruikt het

Van alle praktijken gebruikt 40% een digitale nieuwsbrief. De frequentie waarop de nieuwsbrief wordt verstuurd varieert tussen minimaal 1x per maand (27%), minimaal 1x per kwartaal (43%) en maximaal 1x per halfjaar (22%, grafiek 4).

De nieuwsbrief wordt vooral gebruikt om klanten te informeren over producten en diensten (97%), om klanten te binden aan de praktijk (70%) en ze te motiveren naar de praktijk te komen (46%). De informatie die gedeeld wordt gaat vooral over de praktijk zelf (78%), verhalen over patiënten en zorg in het algemeen (76%) of over producten, zoals kortingen en acties (70%).

De programma’s die hiervoor gebruikt worden zijn Animana (38%), Mailchimp (32%) of het eigen mailprogramma (11%). De rest (19%) gebruikt een ander softwareprogramma. Het nadeel van Animana en het eigen mailprogramma is dat er geen statistieken verzameld worden. Zo krijg je geen indruk van het gebruik van de nieuwsbrief door de abonnees.

Echter, de meerderheid van de praktijken (60%) heeft geen digitale nieuwsbrief. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het gebrek aan tijd (22%) of omdat men er geen voordelen in ziet (22%).

Tip 3 - Maandelijks een lijntje met je klanten

De dierenarts is voor eigenaren nog altijd een vertrouwde adviseur in het leven van hun huisdier. Een maandelijkse digitale nieuwsbrief is dan ook een belangrijk lijntje tussen je klanten en je praktijk. Je kunt ze over veel zaken informeren en betrekken bij het reilen en zeilen van jouw praktijk. De dierenarts heeft nog altijd een hoge gunfactor, dus veel klanten vinden wat er gebeurt in de praktijk heel interessant en hechten waarde aan jouw advies. Daarom zullen velen je graag volgen. We horen van veel praktijken dat ze niet goed weten waar ze het dan over moeten hebben. Maar vergeet niet, er is altijd wel iets te vertellen wat een klant leuk en interessant vindt. Met wat training zul je leren wat die content is en hoe je het juiste verhaal vertelt.

05 tijd voor beheer digitale marketing - hoe gebruikt de DAP digitale marketing blog
Grafiek 5 - tijd voor beheer digitale marketing

Beheer digitale media - niet belangrijk genoeg

De meeste praktijken (80%) hebben iemand binnen het team verantwoordelijk gemaakt voor het beheer van de digitale media. Dat is heel goed, want iemand zal hier het voortouw in moeten nemen. Echter, de meeste van deze digitale media managers krijgen hier geen vast aantal uren voor (65%) en moeten het beheer van deze kanalen uitvoeren als de tijd het toestaat. En iedereen weet dat er maar zelden ‘tijd over is’ in de praktijk. De belangrijkste redenen hiervoor zijn omdat men digitale media daar niet belangrijk genoeg voor vindt (33%), er binnen het team niet de juiste expertise aanwezig is (17%) of er geen tijd voor is (17%).

Bij 35% van de praktijken krijgt de digitale media manager hier wel tijd voor, variërend tussen maximaal 4 uur per week (29%), tussen de 4 en 8 uur per week (4%) en tot 16 uur per week (2%).

Door de statistieken van de verschillende digitale media kanalen te meten krijg je een indruk van de manier waarop de content door de doelgroep wordt gebruikt. Van alle praktijken houdt 53% dit bij van een of meerdere kanalen. Bijna de helft van de praktijken (47%) doet dat niet en heeft daarmee geen idee wat het effect van de inspanningen is.

Tip 4 - 100% controle over je eigen kanalen

Het voordeel van deze digitale kanalen is dat je er volledig de controle over hebt: jij bepaalt wanneer je welke content via welk kanaal publiceert. Maar dan moet je wel je organisatie erop inrichten. Maak iemand verantwoordelijk, geef deze het aantal uren dat nodig is om er resultaat mee te halen en train deze collega in het ontwikkelen van de juiste kennis en kunde. Zorg tot slot dat je meet wat je doet. En maak een plan welke content je wanneer gaat delen. Een betere investering in marketing is er niet.

Conclusies en advies

Onbewust van de kracht van digitale media

Dit onderzoek laat zien dat vrijwel alle dierenartspraktijken gebruik maken van digitale media. Iedereen heeft een website, vrijwel iedereen gebruikt social media en bijna de helft heeft een digitale nieuwsbrief. Voldoende middelen om klanten te informeren, te motiveren om naar de praktijk te komen of om zelfs nieuwe klanten te bereiken. Echter, er wordt onvoldoende focus en prioriteit aan gegeven om deze resultaten te kunnen halen.

Verantwoordelijk

Al is er bij de meeste praktijken iemand verantwoordelijk voor het beheer ervan, deze persoon krijgt er niet de tijd voor om dit beheer goed te doen. Daarmee zeg je eigenlijk dat er altijd iets belangrijker is dan de digitale media, iets wat door meerdere praktijken ook letterlijk wordt aangegeven. Ook worden de statistieken door veel praktijken niet bijgehouden. Deze praktijken hebben daardoor geen inzicht in het gedrag van hun volgers op social media, van de bezoekers van hun website en van de abonnees van hun nieuwsbrief.

Zorg dus voor een digitale media manager in je team, die daadwerkelijk de tijd krijgt om aan deze kanalen te kunnen bouwen. Daarmee maak je deze collega niet alleen verantwoordelijk, maar ook aansprakelijk voor de successen die je met elkaar wilt behalen. Dat vraagt wel om een goede training, want om de juiste content te maken en op een effectieve manier te delen is wel bepaalde kennis en kunde nodig.

Tip 5 - Digitale marketing voor de DAP

Vanaf 26 september 2024 start onze meerdaagse training ‘Digitale marketing voor de DAP’. In 5 modules (3 dagen en 2 halve dagen) wordt je geleerd hoe je ieder kanaal kunt gebruiken, wat de synergie tussen social media, website en nieuwsbrief is, hoe je een campagne maakt en hoe je doelen stelt en succes kunt meten. Na afloop van deze training ben je veel beter in staat om je (potentiële) klanten te bereiken via je eigen digitale kanalen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, dus schrijf je nu in. Voor meer informatie, kijk dan op onze website.

Deze training is ontwikkeld in samenwerking met MSD Animal Health.

Blogs die ook interessant zijn voor jou