Klik hier om snel te navigeren naar een van de hoofdstukken van dit blog
Nu klinkt het heel makkelijk. Misschien denk je ‘dat doen wij allang’. Maar als we een snel rondje maken langs wat websites en social media kanalen, blijkt dat vaak toch iets anders te liggen. Daarom hopen wij dat dit blog je bewuster maakt van de communicatiemiddelen die er zijn en hoe je die beter kunt benutten. We helpen je met het verzinnen van onderwerpen en hoe je jouw verhaal de wereld in kunt helpen. En dat alles in het kleine beetje tijd dat je ervoor hebt.
Oud nieuws
De titel van dit bericht lijkt een flauw grapje. Helaas… het is de harde waarheid als we kijken op een groot aantal websites die een ‘nieuws’ of ‘blog’ sectie hebben. De laatste berichten dateren van maanden tot jaren terug en zijn allesbehalve actueel. Dat heeft geen meerwaarde voor de klant en daarom heeft een bezoek aan zo’n website geen zin. Dus halen ze belangrijke informatie elders. Dat niet alleen, dergelijke ‘waardeloze’ informatie strookt ook niet met het gedachtengoed van de praktijk. Zonde! Want jij wil een vertrouwelijke en professionele relatie met je klant, waarbij jij van toegevoegde waarde bent voor de gezondheid en het welzijn van het dier.

Welk nieuws ga ik vertellen?
Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je wil vertellen. Vanuit jouw passie en kennis als veterinair schrijf je een mooi bericht. Nu moet er toch wel iemand gaan reageren! Maar… er gebeurt niets. Wat misschien wel net zo belangrijk is als het onderwerp, is hoe je iets vertelt. Wij zijn vaak geneigd vanuit onze professionaliteit te communiceren.
- Voer uw koeien in het begin van de droogstand vezelrijk en energie- en eiwitarm.
- Laat uw kat chippen.
- Sterilisatie voorkomt een pyometra
Prima uitgangspunten, maar jouw klant snapt er vaak helemaal niets van. Zij hebben de veterinaire kennis niet en hebben meer toelichting nodig. Waarom zou ik op die manier voeren, m’n kat laten chippen en wat is in hemelsnaam een pyometra? Spreek vanuit de klant en vraag je af waarom de klant dit zou willen. Wat is het belang van de klant? Vanuit dit perspectief krijg je een ander bericht met hetzelfde resultaat:
- Voorkom slepende melkziekte door de voeding van uw koeien te optimaliseren. Naast het voorkomen van stress is het aanbieden van het juiste voer erg belangrijk. Geef daarom in het begin van de droogstand vezelrijk en energie- en eiwitarm voer.
Waarom wil de klant dit lezen: Hij wil slepende melkziekte voorkomen.
Hoe voorkom je dat: Door het verminderen van stress en het aanbieden van het juiste voer.
- Zorg dat uw kat snel weer thuis is. Ieder jaar worden veel katten vermist én gevonden. Helaas zijn veel katten nog niet gechipt waardoor eigenaren niet gerustgesteld kunnen worden over waar hun dier is en ze weer herenigd kunnen worden.
Waarom wil de klant dit lezen: Als de kat kwijt is, hoopt hij dat deze wordt gevonden.
Hoe doe je dat: Door je kat te laten chippen.
- Baarmoederontsteking kan voorkomen bij dieren die niet gesteriliseerd zijn. Wist u dat baarmoederontstekingen heel gevaarlijk kunnen zijn? Naast dat dieren erg ziek worden kunnen zij eraan overlijden. Veelal moet er een kostbare operatie worden uitgevoerd waarbij we proberen het dier te redden. Wilt u niet fokken met uw dier, dan adviseren wij u om uw dier te laten steriliseren.
Waarom wil de klant dit lezen: Hij wil een gezond dier.
Hoe doe je dat: Door je dier te laten steriliseren.
Zorg er dus voor dat je je boodschap vertelt in de taal van de klant. Zonder jargon, zonder moeilijke woorden maar begrijpelijk en met het belang van de klant als rode draad.
Facebook en Instagram
De meeste praktijken hebben wel een Facebook en/of een Instagram pagina. De berichten van de eerste lammetjes van het jaar of pups en kittens die in de praktijk komen kunnen nog wel eens wat like’s krijgen. Organiseer je een fotowedstrijd, dan krijg je reacties. Wil je serieus nieuws brengen over blauwtong? Met een beetje geluk een like voor de moeite. Maar storm loopt het niet.
Algoritmen op dit soort kanalen zorgt dat bezoekers te zien krijgen waar ze eerder hun interesse in hebben getoond. Zo kan het voorkomen dat ze jouw bericht helemaal niet onder ogen krijgen. Het is daarom belangrijk om te weten wie jouw klant is. In welke leeftijdscategorie bevinden zij zich en welke interesses horen bij die leeftijdsgroep. Aan de hand daarvan kan je signaalwoorden in je tekst gaan gebruiken die door het algoritme worden opgevat en als interessant worden gemarkeerd voor jouw klant.
Daarnaast is het belangrijk om een goede mix van berichten te maken.
- Een bericht van een oude koe die nog altijd 27 liter per dag geeft. (leuk bericht)
- Leg uit hoe je de melkproductie hoog kan houden bij oudere dieren. (informatief)
- Hou een interview met de veehouder over hoe hij bijvoorbeeld voeding en verzorging toepast op zijn dieren en wat hij als veehouder ziet aan verbeteringen. (mix van leuk en informatief)
Voor je het weet heb je al drie berichten gemaakt over 1 onderwerp. Alle drie met net een wat andere insteek. Leuke bijkomstigheid: die diereigenaar voelt zich in het zonnetje gezet en zal een sterkere verbinding met je voelen.
En nog even wat snelle, korte tips:
- Post 2 á 3 keer per week
- Beperk je tot 1 onderwerp per bericht
- Reageer op reacties
- Maak gebruik van ‘stoppingpower’

Stoppingpower
Dan zeggen we ‘hou het begrijpelijk voor de lezer’ maar gooien we er zelf een term in als ‘stoppingpower’. Als we die term platslaan, kom je uit op ‘zorg dat de bezoeker stopt met scrollen bij jouw post’. Want die fanatieke scroller krijgt dagelijks duizenden berichten voorgeschoteld. En het grootste deel daarvan swipet men aan voorbij. Maar jij wil dat ze stoppen bij jouw bericht. En de beste manier om dat te doen is een pakkende afbeelding. Een afbeelding die opvalt, spreekt, waar misschien wel een pakkende titel in staat en waarin iets wijst naar jouw als praktijk.
Je hebt niet altijd foto’s vanuit de praktijk die betrekking hebben op het onderwerp. Stock-afbeeldingen kan je dan ook gebruiken, maar let hier wel mee op. Niet zomaar ieder plaatje op internet mag je gebruiken. Dit kan leiden tot forse boetes. Zorg daarom dat je de gebruikersrechten checkt. Websites als Pixabay, Pexels en Unsplash zijn goede bronnen om afbeeldingen te zoeken.
Met de tool Canva kan je de afbeelding mooi opmaken met bijvoorbeeld een pakkende titel en jouw logo. Daarnaast beschikt Canva over een uitgebreide beeldbank met afbeeldingen die je kunt gebruiken.
Wist je trouwens dat mensen beeld beter opslaan als tekst? Door zaken visueel te maken blijf je dus beter hangen en word je sneller herkend.
We doen het zoveel dat we van een merknaam een werkwoord hebben gemaakt. ‘Even appen’. WhatsApp kan goed worden ingezet om mensen te bereiken. We zien dat een aantal praktijken het gebruiken om bestellingen te ontvangen of om filmpjes van een ziek of kreupel dier te versturen. Maar je kunt het ook heel goed gebruiken om informatie naar je klant te sturen.
Een WhatsApp groep kan wel 256 leden bevatten. Kan je de chaos voorstellen wanneer jij een bericht stuurt en iedereen gaat reageren? Gelukkig is het sinds kort mogelijk om de groep zo in te stellen dat alleen de beheerder berichten kan verzenden. Sneller terechtkomen bij je doelgroep is eigenlijk niet mogelijk.
Zo maak je zo’n groep aan:
- Maak een WhatsApp groep aan
- Open de chat
- Tik bovenaan op de groepsnaam
- Navigeer naar de groepstoestemmingen
- Tik op ‘Verstuur berichten’
Vervolgens kan je deelnemers toevoegen aan de groep die hun interesse kenbaar gemaakt hebben . Want je hebt wel hun toestemming nodig.

Nieuwsbrieven
Door het versturen van nieuwsbrieven, kan je jouw boodschap rechtstreeks afleveren in de mailbox van jouw klant. Regelmaat en relevantie zijn hierin sleutelwoorden.
Een keer per jaar een nieuwsbrief versturen is weliswaar regelmatig, maar deze regelmaat gaat de klant niet herkennen. Je moet je nieuwsbrief zo vaak versturen, dat de klant hem als het ware op gaat wachten. Vier keer per jaar is hierin wel echt het minimum.
Hou nieuwsbrieven daarnaast relevant. Door goed te informeren zet je je klant aan tot nadenken. Daarmee gaan je klanten afwegen wat het belang van je informatie is en of het nodig is om in actie te komen. Door te roepen ‘Als je nu dit koopt krijg je korting’ gaat de informatie over geld en niet over het onderwerp wat belangrijk is. Als jij goede informatie geeft over een bepaald probleem en waarom een bepaald product daar goed bij past, overtuig je de klant veel beter en ga je voor een langduriger commitment dan met alleen korting.
Een goed verhaal in je nieuwsbrief, kan ook worden gebruikt als blog of nieuwsbericht op je website. Deze kan weer gedeeld worden op je sociale media. En hopelijk komt men dan weer uit op je website. Zo maak je de cirkel rond.

Kunstmatige Intelligentie
Soms is het lastig onderwerpen te bedenken. Er zijn mensen die het moeilijk vinden om een bericht te schrijven, bijvoorbeeld bij dyslexie. Maar ook als je prima kan schrijven is het altijd goed om even je tekst te laten checken of te laten optimaliseren voor bijvoorbeeld Facebook. Kunstmatige intelligentie zoals Chat GPTzijn hier zeer geschikt voor. Een account aanmaken kan gratis. Binnen no-time is jouw tekst gecheckt, verbeterd of krijg je een lijst suggesties.
Waar je wel op moet letten:
- Fact checken: AI-tools zijn gevoed met miljarden stukjes informatie. Die is niet altijd up to date of klopt in de context van het bericht. Ga niet uit van de correctheid maar controleer altijd of het daadwerkelijk feiten zijn.
- Het is geen vervanging voor professioneel advies: Zie het meer als een assistent.
- Stel je vraag zo duidelijk mogelijk: Want hoe beter jouw vraag gesteld is, eventueel aangevuld met informatie, hoe beter het resultaat is wat AI je geeft.
- Privacy, veiligheid en ethiek: Deel geen persoonlijke gegevens. Het is altijd verstandig om goed na te denken over welke informatie je geeft en hoe je het gebruikt.
Dit was ons nieuws in een notendop
Ondanks dat het een heel verhaal geworden is, kunnen we op ieder onderwerp nog dieper ingaan. Wil jij meer weten? Laat het ons dan weten. Samen kijken we je verder kunnen helpen.
Wil je er zelf nog professioneler mee aan de slag. Begin volgend jaar start de tweede editie van de training ‘Marketing voor de DAP’ in samenwerking met MSD. Meer informatie vind je hier.