Praktisch personeelsmanagement: Bouw aan een betrokken en blij team

Als dierenarts of praktijkmanager ben je expert in het zorgen voor dieren en hun eigenaren. Maar voor het managen van je team word je vaak niet opgeleid. Toch is een goed functionerend team cruciaal om je praktijk soepel te laten draaien.

Hoe zorg je dat je medewerkers zich betrokken voelen, gemotiveerd blijven en loyaal zijn aan jouw praktijk? Personeelsmanagement vraagt om duidelijke keuzes en een langetermijnvisie. Gelukkig kun je dit leren en implementeren, zodat jouw team niet alleen functioneel is, maar ook floreert.
Praktisch personeelsmanagement: Bouw aan een betrokken en blij team digiredo masterclass module Kopie van Koop de benchmark nu met korting

Een herkenbare uitdaging voor praktijkmanagers

praktisch personeelsmanagement praktisch personeelsmanagement

praktisch personeelsmanagement praktisch personeelsmanagement

praktisch personeelsmanagement praktisch personeelsmanagement

praktisch personeelsmanagement praktisch personeelsmanagement

praktisch personeelsmanagement praktisch personeelsmanagement

praktisch personeelsmanagement praktisch personeelsmanagement

Veel praktijkhouders herkennen het: je wilt meer tijd besteden aan je patiënten en het verbeteren van je diensten, maar ondertussen vraagt je team ook aandacht. Paraveterinairen, dierenartsen en andere medewerkers zijn essentieel om de drukte in de praktijk aan te kunnen. 

De praktijk leert echter dat het vaak niet stopt bij het inwerken van medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat jouw team echt goed samenwerkt? Wat betekent goed werkgeverschap in een dierenartsenpraktijk? En hoe ga je om met de vele juridische en organisatorische zaken rondom het hebben van personeel? 

Veel praktijkmanagers vinden deze vraagstukken lastig. Ze merken dat er vaak pas regels en afspraken gemaakt worden wanneer zich een probleem voordoet. Dit kan leiden tot onduidelijkheid of zelfs frustratie bij zowel de werkgever als het team. Hoe zorg je dat jouw praktijk niet alleen organisatorisch op orde is, maar ook een fijne plek wordt waar iedereen met plezier werkt?

Maar waar loop je tegenaan?

Hoewel je weet dat personeelsmanagement belangrijk is, kan het lastig zijn om dit goed aan te pakken. Hier zijn enkele veelvoorkomende uitdagingen: 

  • Onuitgesproken verwachtingen: In veel praktijken zijn er ongeschreven regels die voor jou logisch zijn, maar niet voor iedereen duidelijk. Dit kan leiden tot misverstanden en ontevredenheid.
  • Ad-hoc beslissingen: Zonder een duidelijke visie of structuur worden beslissingen vaak pas genomen als er al een probleem is ontstaan. Dit kan leiden tot oplossingen die op de korte termijn werken, maar op de lange termijn niet ideaal zijn.
  • Gebrek aan structuur: Denk bijvoorbeeld aan functioneringsgesprekken. Als deze niet goed zijn ingericht, voelen ze vaak als een tijdrovende verplichting die niets oplevert voor werkgever of medewerker.
  • Binding met het team: Hoe zorg je dat medewerkers zich verbonden voelen met jouw praktijk en niet na een jaar alweer vertrekken? 

Deze uitdagingen maken het lastig om een hecht team te bouwen. Bovendien kun je het gevoel krijgen dat personeelsmanagement meer tijd kost dan het oplevert.

Het helpt je praktijk uit te blinken als werkgever én zorgt voor tevreden medewerkers die met plezier naar hun werk gaan.

Daarom is een goed personeelsbeleid essentieel

Een goed personeelsbeleid kan het verschil maken tussen een team dat simpelweg functioneert en een team dat bloeit. Het gaat verder dan alleen regels en contracten: het helpt je praktijk uit te blinken als werkgever én zorgt voor tevreden medewerkers die met plezier naar hun werk gaan. 

Door een duidelijke visie en structuur te ontwikkelen: 

  • Bind je medewerkers aan je praktijk: Tevreden en betrokken medewerkers blijven langer en zijn loyaal.
  • Creëer je rust en overzicht: Een helder beleid zorgt ervoor dat jij niet steeds moet improviseren.
  • Vergroot je aantrekkingskracht als werkgever: Je praktijk wordt een gewilde plek om te werken.
  • Versterk je team: Duidelijke afspraken en ontwikkelgesprekken helpen medewerkers groeien en bijdragen aan de praktijk. 

Tijdens de Masterclass leer je hoe je een solide personeelsbeleid opzet en implementeert. Kim Jansen, ervaren praktijkmanager en specialist in personeelsbeleid, deelt haar inzichten en praktische tools. Met haar achtergrond in zowel de uitzendbranche als praktijkmanagement helpt ze je de juiste keuzes te maken, zodat je je team en praktijk naar een hoger niveau tilt.

Medewerkers ervaarden functioneringsgesprekken als nutteloos en de werkgever vond ze vooral tijdrovend.

Van uitdaging naar succes: een praktijkvoorbeeld

Een van onze cursisten had moeite om functioneringsgesprekken effectief in te zetten. Medewerkers ervaarden deze gesprekken als nutteloos en de werkgever vond ze vooral tijdrovend. Door samen te kijken naar het doel van deze gesprekken en een nieuw format te ontwikkelen, veranderde alles. 

De gesprekken werden beter voorbereid, er kwam meer ruimte voor wederzijdse feedback en medewerkers voelden zich meer betrokken. Taken die eerst bleven liggen, werden opgepakt, en er ontstond meer enthousiasme binnen het team. Dit soort succesverhalen laten zien hoe belangrijk een goed personeelsbeleid kan zijn.

Hoe start je met praktisch personeelsmanagement?

Het verbeteren van personeelsmanagement begint met bewustwording en een aantal simpele stappen: 

  1. Kijk naar de huidige situatie: Welke afspraken en regels bestaan er al? Zijn deze duidelijk voor iedereen, of is er ruimte voor verbetering?
  2. Betrek je team: Vraag je medewerkers wat zij nodig hebben van jou als werkgever en wat zij verstaan onder goed werkgeverschap. Dit geeft waardevolle inzichten.
  3. Maak bewuste keuzes: Zorg dat jouw beleid aansluit bij je visie voor de praktijk en de behoeften van je medewerkers.
  4. Evalueer regelmatig: Door met je team te blijven communiceren, kun je op tijd bijsturen en problemen voorkomen.

Met deze stappen zorg je niet alleen voor rust en structuur, maar ook voor een hechter team en een betere werksfeer. 

Plaats een reactie

De werkdruk is groter dan ooit. Net als het aantal klanten. Maar personeel is schaars, iets wat op korte termijn niet gaat veranderen. Wil je toch efficiënt blijven werken, dan zul je het werk beter moeten organiseren. Dat kan al door goed agendabeheer en effectieve taakverdeling. Daar ga je in deze workshop concreet mee aan de slag, zodat je de dag erna al verschil kunt maken.

Het werk in de praktijk is hectisch en dynamisch. Meestal is het meer hollen dan stilstaan. Elke dag is anders en er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Dat maakt het ook zo mooi. Maar hoe leidt je dat in goede banen? Hoe zorg je ervoor dat jij het werk controleert in plaats van andersom?

Door goed agendabeheer, een gestructureerde planning en een effectieve taakverdeling tussen paraveterinairen en dierenartsen is de werkdruk goed te beheersen. Maar dan moet je daar wel een duidelijk plan voor maken waar iedereen zich aan houdt. Doe je dit goed, dan kun je je productiviteit met 10 tot 15% verbeteren. Dat niet alleen, je zult zien dat daardoor ook het werkplezier en de motivatie van je team verbeteren.

Werkwijze
We geven je duidelijke handvatten, waarmee je de efficiëntie in de praktijk kunt verbeteren. Met behulp van een aantal rekenmodellen meten we de werkdruk, waardoor deze tastbaar wordt. We kijken naar je agenda en hoe je het werk beter kunt verdelen onder je team. Je leert onderscheid te maken tussen wat urgent en belangrijk is. Zo weet je wanneer je welke taak moet uitvoeren. Met de kennis die je tijdens de workshop opdoet kun je de dag erna meteen aan de slag.

Wat je gaat leren

  • hoe je werkdruk en -efficiëntie kunt meten
  • hoe je het werk beter kunt plannen
  • het beter beheren van de agenda
  • hoe meer structuur tot meer werkgeluk leidt

Ook mogelijk als open training op onze locatie.

Deel deze blog met anderen!