1.
Hallo Gerco. Ieder jaar zet digiRedo een tarievenscan klaar voor praktijken om in te vullen. Voor GD, paard en sinds vorig jaar ook voor de rundveepraktijken. Maar wat is het primaire doel van de tarievenscan voor praktijken? Ik denk dat het voor een praktijk belangrijk is vooraf te weten welke voordelen zij kunnen verwachten als zij deze tool gaan gebruiken.
Het doel van onze tarievenscan is om praktijken inzicht te geven in hun tarieven in vergelijking met de gemiddelde tarieven in de markt. Prijsverhogingen, hoe noodzakelijk ook, vinden veel dierenartsen lastig. Met de resultaten van de tarievenscan krijgen ze een extra instrument om te bepalen welke productgroepen ze wel in prijs willen verhogen en waar ze eventueel wat minder verhoging willen doorvoeren. Doordat we deze tareivenscan nu al voor het 8e jaar op rij uitvoeren geeft het ook een beeld van de tariefverhogingen over de tijd. Dit is een goed tegenwicht tegen alle verhalen in de media dat de dierenarts te duur wordt. Wij zien namelijk dat de tarieven bij de dierenarts sinds 2017 een stijging laten zien die exact overeenkomt met de algemene prijsstijgingen in Nederland.
2.
De tarievenscan vult men, per diergroep, online in via een formulier. Maar hoe analyseren jullie al die tarieven van de verschillende praktijken zodat er een nauwkeurige en eerlijke vergelijking uitkomt?
Allereerst beoordelen we alle ingevulde tarieven op mogelijke ‘foutjes’. Bij het invullen van zoveel getallen gaat er wel eens wat mis en soms kunnen we ook uit de opmerkingen van een praktijk opmaken dat ze een ander tarief hebben ingevuld dan wij bedoeld hebben. Deze ‘foutjes’ verwijderen we natuurlijk. Daarna bepalen we dan het gemiddelde tarief en de range. Voor de gezelschapsdierenpraktijken (n = > 150 praktijken) maken we ook nog een vergelijking per regio, omdat er nog vaak gedacht wordt dat er grote regionale verschillen zijn in prijzen. De werkelijkheid is dat we in vrijwel alle regio’s praktijken zien met hoge en met lage tarieven. Voor paard en rund kunnen we deze regioververgelijking helaas niet maken, omdat de aantallen daarvoor te klein zijn (n= ±50 praktijken per diersoort)
3.
Sinds vorig jaar is er naast de tarievenscan voor gezelschapsdieren- en paardenpraktijken, ook een rundvee scan geïntroduceerd. Zijn er opvallende verschillen tussen de diergroepen die afgelopen jaar zijn opgevallen?
Zeker vallen er een aantal verschillen op als we die diersoorten vergelijken. Meest opvallende is dat de tarieven voor vergelijkbare verrichtingen bij GD praktijken aanzienlijk hoger lijken te liggen. Zo kost een consult voor een hond of kat vaak meer dan een visite + consult voor een paard. De prijzen die we bij rund en paard zien komen redelijk overeen, waar je misschien zou verwachten dat de tarieven van paardenpraktijken wat meer overeen zouden komen met GD praktijken. De veterinaire zorg die geleverd wordt en het houden van en omgaan met paarden lijkt toch meer overeenkomst met GD te vertonen dan met rund.
4.
Tarieven zijn natuurlijk een gevoelig onderwerp, zowel om het als praktijk bloot te geven als hoe het geportretteerd is in de media. Hoe gaat de uitslag van de tarievenscan een praktijk helpen om inzicht te krijgen in de markttrends en zo een goed en eerlijk prijsbeleid te vormen naar hun klanten?
In de discussie over tarieven zien we zowel van binnen als van buiten de markt dat er veel geroepen wordt waar geen of weinig getalsmatige onderbouwing voor is. De tarievenscan helpt praktijken om objectief vast te stellen hoe hun tarieven zich verhouden tot de markt. Voor een goed prijsbeleid is echter wel meer nodig dan alleen onze tarievenscan, die geeft een eerste indruk. Om tot juiste en passende tarieven te komen, zou ik praktijken adviseren om eens wat kostprijsberekeningen te doen. En eigenlijk wil je ook meten wat prijsveranderingen in je praktijk doen met het aantal klanten, afname van bepaalde verrichtingen etc. Daar kan ik praktijken ons Grip dashboard van harte voor aanbevelen.
5.
Voor de tarievenscan hebben jullie een selectie van verrichtingen en producten gemaakt. Hoe wordt bepaald welke verrichtingen en producten op worden genomen in de scan en hoezo juist deze een representatief beeld van de markt geven?
We proberen producten te nemen waarvan we weten dat die redelijk goede gestandaardiseerd zijn tussen praktijken. Daarnaast pakken we een selectie uit verschillende productgroepen. Hiermee krijgen we met een relatief beperkt aantal tarieven een redelijk inzicht in de prijsstelling van consulten, kleine verrichtingen in de spreekkamer, diagnostiek, chirurgie en medicatie. We krijgen regelmatig de vraag om specifieke handelingen en producten toe te voegen, omdat praktijen specifiek daarin geïnteresseerd zijn. Meestal doen we dat niet, omdat het doel van de tarievenscan is een algemeen beeld te geven en niet om voor een specifieke handeling de prijs te bepalen voor een praktijk.
Enorm bedankt voor het beantwoorden van deze vragen Gerco. Ik denk dat het doel van de tarievenscan voor de praktijken een stuk duidelijker is geworden.
Wil jij als lezer de tarievenscan invullen? Dat kan! Klik op onderstaande diergroep om terecht te komen bij de juiste tarievenscan. Bedien je meer diergroepen? Vul dan per groep een aparte scan in.
Andere artikelen uit deze nieuwsbrief
Dit artikel is verschenen in de rundvee nieuwsbrief van juli 2023. Vind je dit een interessant artikel? Dan zijn de overige onderwerpen in deze nieuwsbrief wellicht ook leuk om te lezen.