samenwerken samenwerken
samenwerken samenwerken
samenwerken samenwerken
samenwerken samenwerken
samenwerken samenwerken
In deze module van de Masterclass, geleid door Kim Jansen – expert in ervaringsgericht leren bij digiRedo – bieden we inzicht in teamdynamiek en praktische oplossingen. Aan de hand van speelse, praktijkgerichte oefeningen ontdekken deelnemers hoe zij samenwerkingen structureel kunnen verbeteren.
Teams die vastlopen op dezelfde punten
Elk team kent zijn eigen dynamiek: unieke individuen brengen eigen werkstijlen en benaderingen mee, wat leidt tot sterke kanten en valkuilen. Toch herkennen veel teams in de dierenartsenpraktijk dezelfde uitdagingen. Zo zijn er teams die vol enthousiasme aan nieuwe plannen beginnen, maar bij details vastlopen of het moeilijk vinden om knopen door te hakken. Ook komt het regelmatig voor dat er nieuwe collega’s worden aangenomen die niet goed in het team blijken te passen, zonder dat direct duidelijk is waarom.
Als teamlid en leidinggevende ben je vaak zo betrokken bij het werk dat het moeilijk is om afstand te nemen en objectief te kijken naar wat er misgaat. Dit kan leiden tot frustraties en verloren productiviteit. Maar hoe doorbreek je deze patronen, en hoe zorg je ervoor dat jouw team niet telkens dezelfde fouten maakt?
Als teamlid en leidinggevende ben je vaak zo betrokken bij het werk dat het moeilijk is om te kijken naar wat er misgaat.
Kim Jansen
Leren van ervaringen om optimaal samen te werken
De module ‘Optimaal Samenwerken’ biedt de kans om op een speelse manier inzicht te krijgen in de groepsdynamiek en obstakels van jouw team. Onder begeleiding van Kim Jansen doorlopen de deelnemers ervaringsgerichte vraagstukken en oefeningen die direct inspelen op hun uitdagingen. Het doel is niet om individuele prestaties te verbeteren, maar juist om als team sterker te worden.
Door binnen de Masterclass-groep te experimenteren met verschillende werkstijlen en oplossingen, zien cursisten niet alleen wat er fout gaat, maar ook hoe ze deze problemen kunnen voorkomen en wellicht implementeren in hun eigen team. Zo leren ze bijvoorbeeld om iemand aan te wijzen als ‘advocaat van de duivel’ bij nieuwe projecten – iemand die kritisch kan meedenken en ervoor zorgt dat er een goed doordacht plan ligt voordat de uitvoering begint. Een concreet voorbeeld is dat een team ontdekte hoe waardevol het is om rustig te plannen voordat ze van start gaan, iets wat hen later veel tijd en frustratie bespaarde.
Een betere werksfeer en effectievere samenwerking
Door de training ervaringsleren toe te passen, kunnen teams vastgeroeste patronen doorbreken en hun werkwijze verbeteren. Wanneer ieder teamlid begrijpt hoe hij of zij kan bijdragen aan de teamdynamiek, ontstaat er meer respect en waardering voor elkaars rol en kwaliteiten. Dit draagt bij aan een betere werksfeer, meer betrokkenheid en uiteindelijk betere resultaten. De training laat teams ervaren hoe zij samen de productiviteit verhogen en gezamenlijk doelen behalen, wat op de langere termijn leidt tot een soepeler proces en hogere klanttevredenheid.
Door ervaringsgericht te leren, besefte ik hoe ik als advocaat van de duivel kon bijdragen aan een beter plan.
Deelnemer van de Masterclass
Praktische tips voor direct toepasbare veranderingen
De ‘Optimaal Samenwerken’ module van de Masterclass biedt deelnemers niet alleen inzicht in groepsdynamiek, maar ook concrete tools om dit toe te passen. Het advies om vergaderingen beter te structureren door de agenda vooraf te delen en verwachtingen per onderwerp te benoemen zorgt er bijvoorbeeld voor dat iedereen zich gehoord voelt. Ook helpt het om regelmatig feedbackmomenten in te bouwen, zodat valkuilen vroegtijdig worden opgemerkt.
Eén van onze deelnemers beschreef hoe de training haar hielp om haar eigen structuurbehoefte als waardevol te zien: “Door ervaringsgericht te leren, besefte ik hoe ik als advocaat van de duivel kon bijdragen aan een beter plan. Wat voorheen gezien werd als ‘lastige vragen’, bleek juist een essentieel onderdeel voor betere samenwerking.”
Klaar om vastgeroeste patronen te doorbreken?
Wil jij dat jouw team de volgende stap maakt naar optimaal samenwerken? Met de ervaringsgerichte Masterclass krijg je in verschillende modules handvatten om jouw team naar een hoger niveau te tillen. Ontdek hoe jouw praktijk kan groeien door inzicht in teamdynamiek en wellicht zien we jou in april bij de start van de nieuwe Masterclass.
Blogs die ook interessant zijn voor jou
De werkdruk is groter dan ooit. Net als het aantal klanten. Maar personeel is schaars, iets wat op korte termijn niet gaat veranderen. Wil je toch efficiënt blijven werken, dan zul je het werk beter moeten organiseren. Dat kan al door goed agendabeheer en effectieve taakverdeling. Daar ga je in deze workshop concreet mee aan de slag, zodat je de dag erna al verschil kunt maken.
Het werk in de praktijk is hectisch en dynamisch. Meestal is het meer hollen dan stilstaan. Elke dag is anders en er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Dat maakt het ook zo mooi. Maar hoe leidt je dat in goede banen? Hoe zorg je ervoor dat jij het werk controleert in plaats van andersom?
Door goed agendabeheer, een gestructureerde planning en een effectieve taakverdeling tussen paraveterinairen en dierenartsen is de werkdruk goed te beheersen. Maar dan moet je daar wel een duidelijk plan voor maken waar iedereen zich aan houdt. Doe je dit goed, dan kun je je productiviteit met 10 tot 15% verbeteren. Dat niet alleen, je zult zien dat daardoor ook het werkplezier en de motivatie van je team verbeteren.
Werkwijze
We geven je duidelijke handvatten, waarmee je de efficiëntie in de praktijk kunt verbeteren. Met behulp van een aantal rekenmodellen meten we de werkdruk, waardoor deze tastbaar wordt. We kijken naar je agenda en hoe je het werk beter kunt verdelen onder je team. Je leert onderscheid te maken tussen wat urgent en belangrijk is. Zo weet je wanneer je welke taak moet uitvoeren. Met de kennis die je tijdens de workshop opdoet kun je de dag erna meteen aan de slag.
Wat je gaat leren
- hoe je werkdruk en -efficiëntie kunt meten
- hoe je het werk beter kunt plannen
- het beter beheren van de agenda
- hoe meer structuur tot meer werkgeluk leidt
Ook mogelijk als open training op onze locatie.