5 vragen aan…
Kim Jansen over het werken in een team

Werken in- en met je team. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Maar niet ieder team draait als een geoliede machine, terwijl je dat wel zou willen. Want een leuk team zorgt voor nog leuker werk. 

Maar kan je sleutelen aan teamdynamiek? En waarom zou je eraan gaan sleutelen?

Kim Jansen vertelt je er meer over. Haar focus ligt op het samenwerken in een team en op de individuen binnen het team. Wat er volgens haar nodig is? ,,Een mix van vertrouwen, openheid en bereidheid tot confrontatie. Die is niet overal te vinden. En zonder die dingen werkt een team gewoon niet zo goed als het zou kunnen.”
Kim Jansen Teamdynamiek team 5 vragen aan digiRedo

Kim Jansen is de ‘people manager’ binnen digiRedo. Ze is coach en trainer met als expertise alles wat te maken heeft met de zogenaamde soft-skills. We noemen het soft, maar zaken als teamdynamiek en gespreksvaardigheden zijn wat ons betreft harde eisen om als team goed te kunnen functioneren. Dat maakt je werk nog leuker. Doordat zij gewerkt heeft als praktijkmanager in een grote, vooraanstaande praktijk, is niets haar vreemd binnen de veterinaire sector.

1.

Hoi Kim. Als we enkele vereisten moeten noemen voor een ideale werkplek, denk ik dat iedereen een leuk team belangrijk vindt. Toch is dat niet altijd vanzelfsprekend of genoeg om goed te functioneren als team. Hoe komt dat?

Absoluut, een fijn team is cruciaal, en meestal werken we prima samen. Maar het gaat niet altijd even soepel. Je moet begrijpen dat een team bestaat uit allemaal verschillende individuen. Iedereen heeft z’n eigen persoonlijkheid, z’n eigen sterke punten en ook z’n eigen uitdagingen. Die diversiteit is geweldig, maar betekent ook dat we moeten omgaan met allerlei verschillende type persoonlijkheden. Soms passen die persoonlijkheden perfect bij elkaar en vullen ieders sterke punten elkaar aan. Er is vertrouwen en mensen zijn niet bang om zich open te stellen. Daardoor durven we diep in discussies te duiken om tot heldere afspraken te komen. En net zo belangrijk, we durven elkaar aan te spreken als iemands gedrag de teamdynamiek of onze collectieve resultaten in de weg zit.

Maar die mix van vertrouwen, openheid en bereidheid tot confrontatie? Die is niet overal te vinden. En zonder die dingen werkt een team gewoon niet zo goed als het zou kunnen.

2.

In grote teams of bijvoorbeeld landbouwhuisdieren- en paarden praktijken is het niet vanzelfsprekend dat collega’s elkaar dagelijks of zelfs wekelijks zien. Waarom is het dan juist zo belangrijk dat de dynamiek binnen een team goed is?

Een heldere visie hebben – voor het bedrijf, het team en ook persoonlijk – en het maken van duidelijke afspraken hierover, is echt essentieel als je topzorg wil bieden aan je klanten. Dit wordt nog crucialer als je je collega’s niet elke dag ziet. Het is dan belangrijk dat je open met elkaar communiceert, zodat je up-to-date blijft over wat er speelt bij je collega’s. Je wil weten waar iedereen mee bezig is en of dit nog wel past bij wat we samen willen bereiken. Moeten we onze aanpak bijstellen om onze doelen toch te halen? Als de teamdynamiek niet lekker loopt, wordt dit allemaal een stuk lastiger. Mensen vermijden discussies en conflicten, voelen zich niet echt betrokken bij het werk en nemen geen verantwoordelijkheid voor hun eigen prestaties of die van het team.

3.

Misschien denkt de lezer nu ‘volgens mij zit het bij ons wel goed’. Maar is er een manier waarop je kunt meten of het daadwerkelijk goed zit in jouw team?

Zeker, er zijn een hoop teams waar de dynamiek en de samenwerking echt goed zitten. Maar er zijn ook teams waar nog veel ruimte voor verbetering is. Om dat te ontdekken, gebruiken we een tool genaamd de teamscan. Dit is een vragenlijst die alle teamleden invullen om te zien hoe de dynamiek binnen het team echt is. Deze scan laat zien waar we al goed bezig zijn met teamontwikkeling en waar we nog kunnen groeien. Kortom, het helpt ons om te zien waar we nog kunnen verbeteren.

4.

Dan hebben we de thermometer erin gestoken en is de conclusie dat er toch nog wel wat zaken spelen. Er moet dus wat gaan gebeuren. Hoe ga je verbeteren?

De teamscan geeft ons een beeld van de huidige situatie van het team op vijf verschillende niveaus. We gaan die uitkomsten met het hele team doorspreken en samen bepalen waar we verbetering willen zien, of waar er juist dingen zijn die we nog sterker willen maken. De acties die we moeten ondernemen hangen heel erg af van wat het team nodig heeft en in welke fase van de teamdynamiek we actie moeten nemen. Het is dus echt maatwerk, afgestemd op de wensen, normen en waarden van het team.

5.

Een traject als dit kost natuurlijk geld en tijd. Maar wat levert het op voor de praktijk, het personeel en de klant?

Het klopt dat zo’n traject zowel tijd als geld kost, maar de voordelen die het oplevert zijn het absoluut waard. Het begint allemaal met het bieden van een soort spiegel aan het team, zodat iedereen kan zien hoe de huidige samenwerking er echt uitziet. Het creëert ruimte voor gesprekken over onze samenwerking – iets dat we soms gewoonweg niet doen tijdens de dagelijkse drukte. Het biedt ons ook inzicht in waar we sterk zijn als team en waar we nog kunnen verbeteren. En laten we de positiviteit niet vergeten die het brengt. Het is enorm motiverend om te zien waar we staan qua samenwerking en waar we nog kunnen groeien.

En natuurlijk leidt een betere samenwerking tot meer vertrouwen binnen het team. Al deze factoren werken samen om een praktijk, het team en uiteindelijk ook de klanten ten goede te komen. Want een goed functionerend team betekent uiteindelijk ook betere zorg voor je klanten.

Enorm bedankt voor het beantwoorden van deze vragen Kim. Wij zijn ervan overtuigd dat door je te focussen op het team, je werkgeluk stimuleert. Want iedereen wil zich thuis en zelfverzekerd voelen in een team. Mocht een praktijk daar meer informatie over willen of mee aan de slag willen gaan, dan kan jij ze daarbij helpen.

We zetten de teamtrainingen die betrekking hebben op het functioneren in- en als een team vast op een rijtje:

 

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief

Dit artikel is verschenen in de rundvee nieuwsbrief van juli 2023. Vind je dit een interessant artikel? Dan zijn de overige onderwerpen in deze nieuwsbrief wellicht ook leuk om te lezen.

Deel deze blog met anderen!