Help ons uitval van jonge dierenartsen voorkomen

Ongeveer 17% van de dierenartsen stopt binnen 5 jaar na het afstuderen met werken in de praktijk. Dat is een schokkend resultaat. Zeker in een tijd waarin er een tekort aan dierenartsen is . Daar willen wij graag wat aan doen. Stap 1 is analyseren wat de ervaringen en behoeften zijn. Jij kan bijdragen aan dit onderzoek door het invullen of delen van de enquête.
digiRedo - blog- enquete Annick - Jonge dierenartsen - foto eigendom Ilse Muis - Copyright

Liever direct naar de enquête om mee te doen naar het onderzoek voor jonge dierenartsen? Klik dan hier.

Dierenarts is één van de mooiste beroepen die er bestaat. Je hebt er enorm hard voor gestudeerd. En als je dan eindelijk aan de slag kunt, blijken er factoren die het werkplezier in de praktijk ontnemen. Voor een deel van de jonge dierenartsen is het negatieve zo overheersend dat ze besluiten te stoppen. Zij kiezen voor een baan buiten de praktijk. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek.

De belangrijkste redenen voor het verlaten van de praktijk:

  • Onvoldoende werk-privé balans
  • Een hoge werkdruk
  • Te weinig begeleiding
  • Een lage beloning

Met dit onderzoek willen we een beeld krijgen van de behoeften van jonge dierenartsen.

Met dit onderzoek willen we een beeld krijgen van de behoeften van jonge dierenartsen.

Behoeften van jonge dierenartsen

Wij willen jonge- en toekomstig dierenartsen én hun werkgevers helpen uitval te voorkomen. Dat begint met het in kaart brengen van de behoeften van jonge dierenartsen. Dan doen we door middel van een enquête. 

Deze behoeften vormen de basis van een traject, waarmee de jonge dierenarts, in samenwerking met de werkgever, zichzelf kan ontwikkelen tot een volwaardige eerstelijns practicus. Het doel is om de overgang van faculteit naar de praktijk meer op elkaar te laten aansluiten. Met andere woorden; wat is er nodig om jou met vertrouwen en enthousiasme het leven van een praktiserend dierenarts in te laten stappen?

Ben of ken jij jonge dierenartsen?

Ben jij een dierenarts die in 2017 of daarna is afgestudeerd? Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw ervaringen in de praktijk. Die ervaringen kan je delen door deel te nemen aan de enquête.

Ken jij een dierenarts die in niet langer dan 5 jaar geleden is afgestudeerd? Dan kan je bijdragen aan het onderzoek door de enquête naar deze persoon door te sturen

digiRedo - blog- enquete Annick - Jonge dierenartsen - foto eigendom Ilse Muis - Copyright - 2
digiRedo - blog- enquete Annick - Jonge dierenartsen - foto eigendom Ilse Muis - Copyright - 2

Annick Dijk

De enquête is ontwikkeld door Annick Dijk. Student Diergezondheid en Management aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Dit onderzoek is onderdeel van haar afstudeerstage bij digiRedo. Wij begeleiden haar in dit onderzoek. Annick is voor ons geen onbekende. Vorig jaar werkte ze mee aan de Pet Monitor van het Trendpanel Gezelschapsdieren, waar wij onderdeel van uitmaken. Daarnaast heeft ze haar diploma’s Paraveterinair Dierenartsassistente en Praktijk Manager.

Leuk weetje over Annick: Naast haar studie werkt ze als paraveterinair in een dierenartspraktijk. Zij kent de situatie op de werkvloer en herkent de problematiek van jonge dierenartsen.

digiredo - onderzoek- Annick Dijk - jonge dierenartsen - enquete - blog -stagiaire

De enquête

We waarderen het als je deel wilt nemen aan de enquête en/of deze doorstuurt naar (andere) jonge dierenartsen. Wat je mag verwachten:

  • Deelname is anoniem
  • Het duurt tussen de 5 en 10 minuten

Je draagt daarmee bij aan het werkgeluk van toekomstig collega’s en daarmee uiteindelijk ook aan je eigen werkgeluk.

Heel erg bedankt voor je bijdrage.

Deel deze blog met anderen!

Bestel nu!

Het vernieuwde benchmarkrapport kan je nu bestellen via de website. Klik op onderstaande button om naar de bestelpagina te gaan.