Terug van vakantie. Benut die energie!

Ben jij ook terug gekomen van vakantie boordevol energie en met allerlei plannen en goede voornemens? Houdt die energie vast!

Terug van vakantie, benut die energie!

Ben jij ook terug gekomen van vakantie boordevol energie en met allerlei plannen en goede voornemens? Een langere vakantie leent zich namelijk bij uitstek om eens helemaal uit te zoomen en te bedenken wat je anders wilt gaan doen als je weer thuis bent. Op vakantie realiseer je je immers vaak wat er werkelijk toe doet. 

Maar als je niet oppast is je frisse energie al na een paar dagen werken grotendeels weggevloeid, ben je op de praktijk weer bezig met de waan van alledag en bekruipt je spoedig het gevoel dat je alweer aan vakantie toe bent. Herkenbaar? Toch is dat jammer, want deze periode is eigenlijk heel geschikt om veranderingen te bewerkstelligen en met nieuwe doelstellingen aan de slag te gaan. 

Zodra je plannen gereed zijn, deel deze dan met je team. Maar verwacht niet dat deze altijd met applaus en gejuich ontvangen worden. Misschien zijn er wel collega’s die op hele andere ideeën zijn gekomen tijdens hun vakantie. Dat is van jouw kant wel een applausje waard, want het feit dat je medewerkers tijdens hun vakantie over de praktijk nadenken is een goed teken. Sta dus open voor deze ideeën en beoordeel ze op hun waarde. Neem ze mee in jouw plannen indien mogelijk. Maar schuif je ze terzijde, geef daarvoor dan wel goede argumenten. Het stellen van doelen en de bijbehorende veranderingen kunnen sowieso enige weerstand geven. Maar omdat iedereen na de vakantie uitgerust is, stappen mensen makkelijker over die weerstand heen. Maak dus optimaal gebruik van de positieve energie die na de vakantie in je team aanwezig is. 

De periode na de zomervakantie leent zich bij uitstek voor het uitvoeren van nieuwe plannen. De dagen zijn nog lang, het weer nog lekker aangenaam en het team is lekker bijgetankt na een heerlijke ontspannen periode. Hierdoor is de kans dat je je plannen succesvol tot uitvoer kunt brengen een stuk groter is dan in de donkere, sombere wintermaanden. Gebruik deze energie om je ‘vakantieplannen’ direct na thuiskomst om te zetten in een concreet stappenplan.

Wist je trouwens dat het delen van je doelstellingen met meerdere mensen (ook buiten je team) de kans op succes vergroot? De sociale druk om ze te halen zal je helpen om er voortvarend mee aan de slag te gaan. Daarom is het ook heel effectief om samen met anderen aan de slag te gaan. Zo is in een groep sporten voor de meeste mensen makkelijker vol te houden dan wanneer je individueel aan de slag gaat. 

Het plannen van je plannen is essentieel. De grootste drukte is in de meeste praktijken nu wel achter de rug, dus zodra alle collega’s terug zijn van vakantie is er tijd beschikbaar om aan niet-klinische zaken te werken. Maar pas op, want als je deze tijd niet daadwerkelijk inplant, zal je dag toch makkelijk vollopen met de alledaagse werkzaamheden. Zorg dus dat je in de eerste weken na je vakantie tijd reserveert om je ideeën verder uit te werken. 

Datzelfde geldt voor praktijkmanagement, daar kan het ook helpen om samen te werken met collega ondernemers. Dat kan bijvoorbeeld in onze Grip op je Praktijk masterclass. Samen met collega ondernemers en je eigen digiRedo coach maak je plannen voor jouw praktijk en zet je die om in actie. De kans op succes is daardoor groter dan wanneer je alleen aan de slag gaat. Omdat wij ook graag van alle ‘vakantie energie’ gebruik maken, starten we eind september met een nieuwe masterclass. Er zijn nog een paar plekken, dus je kan nog meedoen. Nieuwsgierig? Meld je dan aan voor ons infowebinar op woensdag 21 augustus (19.30-20.30 uur) of neem contact met ons op via info@digiredo.nl voor meer informatie. Maar direct inschrijven mag natuurlijk ook.

Deel deze blog met anderen!

Bestel nu!

Het vernieuwde benchmarkrapport kan je nu bestellen via de website. Klik op onderstaande button om naar de bestelpagina te gaan.