Lessen van de Voorjaarsdagen

Afgelopen week waren de Voorjaarsdagen. Alhoewel we het wetenschappelijk programma niet bijgewoond hebben, hebben we wel veel geleerd. Onze belangrijkste bevindingen delen we natuurlijk met je in dit blog.

Lessen van de Voorjaarsdagen

Afgelopen week waren de Voorjaarsdagen. Natuurlijk was digiRedo daar aanwezig ook al hadden we dit keer geen eigen stand. We waren te gast bij Brocacef om onze samenwerking in Dierenarts Plus aan te kondigen. Heel blij zijn we geworden van de positieve reacties die we hierop gekregen hebben. Dierenarts Plus vult de  behoefte in van praktijken die niet willen verkopen aan de ketens, maar wel de kracht van samenwerking willen benutten. Hopelijk kunnen we zo samen een grote groep praktijken verder helpen op het ondernemersvlak. Alhoewel we het wetenschappelijk programma niet bijgewoond hebben, hebben we wel veel geleerd. Onze belangrijkste bevindingen delen we natuurlijk met je in dit blog…

Diergeneeskunde is HOT

De beursvloer was helemaal uitverkocht en alle aanwezige bedrijven hadden kosten nog moeite gespaard om de aanwezigen te overtuigen met hen zaken te doen en hun producten en diensten af te nemen. Natuurlijk waren ook de ketens aanwezig om dierenartsen te overtuigen hun praktijk aan hen te verkopen. Opvallend hoe snel zij een vanzelfsprekend onderdeel van de veterinaire wereld zijn geworden; van enige tweedeling tussen ‘verkochte en niet verkochte praktijken’ lijkt geen enkele sprake. Gelukkig maar, want juist door samenwerking en van elkaar leren kunnen we de markt verder ontwikkelen. Dat die potentie voor groei in onze markt aanwezig is kunnen we wel concluderen uit de tijd en moeite die deze bedrijven geïnvesteerd hebben om er een levendige, interessante en, bij tijden, bourgondisch evenement van te maken. Dat doen ze niet alleen maar voor de gezelligheid, maar ook omdat ze zien dat de diergeneeskunde in Nederland aan de vooravond staat van een volgende, veelbelovende fase, waar ze graag onderdeel van uit willen maken. Met de diergeneeskunde hebben we een uniek en waardevol product in handen en als we daar zorgvuldig mee omgaan, hebben we zonnige tijden voor ons liggen.

Dierenartsen hebben zorgen en maken weinig rendement

Het valt ons op, ook op de beursvloer van de VJD, dat er steeds meer partijen zijn die ‘iets’ met de dierenarts willen doen op het gebied van praktijkmanagement. Blijkbaar hebben dierenartsen zorgen en maken ze weinig rendement, want steeds meer bedrijven bieden diensten aan waarmee de praktijk-eigenaar ‘ontzorgt’ wordt met als doel het rendement te verhogen. Super dat er steeds meer aandacht komt voor dit aspect van ons vak, want daarmee zijn wij in ieder geval geen roepende in de woestijn. Want laten we eerlijk zijn, er is nog een hele slag te maken. Het is goed om daar als praktijk hulp bij in te schakelen, want het ondernemerschap valt nog vaak tussen de wal en het schip door gebrek aan tijd, kennis of interesse. Vraag je, voordat je met een partij in zee gaat, wel goed af wat ze exact voor je gaan betekenen en welk belang ze dienen.

Dierenartsen zijn schaars

Het lijkt erop dat de vraag naar dierenartsen momenteel een stuk hoger is dan het aanbod. Veel praktijken geven aan op zoek te zijn naar uitbreiding van hun team en hebben moeite openstaande posities in te vullen. Jonge dierenartsen geven juist aan dat ze kunnen kiezen uit verschillende banen en makkelijker hun baan opzeggen als het ze ergens niet bevalt. De verwachting is dat dit tekort de komende jaren alleen maar groter zal worden. Hoe houdt je je mensen vast en waarmee trek je nieuwe mensen aan?  Waarom kiest een dierenarts of paraveterinair voor jouw praktijk en niet voor de buurman? Welke unieke zaken heeft jouw praktijk te bieden die ze elders niet zullen vinden? Natuurlijk is een passend salaris een vereiste, maar vergeet niet dat jonge medewerkers ook op zoek zijn naar heel andere zaken als voldoende vrije tijd, afwisselend werk, ontwikkelingsmogelijkheden, een prettige sfeer in het team en leuke klanten. Zorg dat je je op deze vlakken onderscheid en maak dat zichtbaar, want daarmee vergroot je de kans dat mensen ook in de toekomst graag bij je willen werken.

Dierenartsen zijn leuke en open mensen

Na 7 jaar studeren en 20 jaar werken als dierenarts in verschillende rollen, waaronder 11 jaar als chirurg/docent bij de UKP ken je natuurlijk heel veel collega’s. Ik heb dan ook met veel bekenden leuke, interessante en soms emotionele gesprekken gevoerd. Maar ook in gesprekken met ‘onbekende collega’s’ vond ik het opvallend hoe open dierenartsen zijn en hoe openlijk ze vaak met mij over de zorgen en problemen van hun praktijk, maar ook van zichzelf durfden te spreken. Standhouders die ook wel eens op humane congressen gestaan hadden gaven ook aan dat dit een groot verschil is tussen dierenartsen en humane zorg-professionals. Deze openheid en ‘ons kent ons’ cultuur maakt onze beroepsgroep uniek en helpt ons enorm bij het ondersteunen van praktijken. En het maakt ons werk super leuk en is de reden waarom ik me niet kan voorstellen in een andere branche werkzaam te zijn.

Bedankt alle collega’s, standhouders en organisatie voor een mooi evenement en natuurlijk bedankt Brocacef dat we jullie gast mochten zijn. Ik kijk nu al uit naar de Voorjaarsdagen 2019, maar voordat het zover is hebben we elkaar misschien nog getroffen op het Utrecht Vet Event, heb je misschien een van onze trainingen bijgewoond of hebben we op je praktijk besproken hoe digiRedo je kan ondersteunen bij je praktijkvoering (in de breedste zin des woords). Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden van ons Grip begeleidingsprogramma, dan wijs ik je nog even op het informatiewebinar van 24 april (19.30-21.00 uur). Meld je geheel vrijblijvend aan. Tot snel….

Deel deze blog met anderen!