Ook een gratis dier kost geld

"Ook een gratis dier kost geld". Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker deze blog, bekijk het interview met Evert Jan en ga over tot actie als je je aangesproken voelt.

Ook een gratis dier kost geld

Dat was de titel van de afsluitende presentatie op het Konijnen & Knaagdieren symposium twee weken geleden. Samen met Evert Jan de Boer, besprak ik daar een aantal dingen die je kan, of eigenlijk zou moeten, doen om ervoor te zorgen dat je ook voor de konijnen en knaagdieren in je praktijk een goede prijs kunt rekenen. Om een indruk te krijgen hoe het eigenlijk met die prijzen gesteld is, hebben we de hele dag op de beursvloer aan de aanwezigen gevraagd wat in hun praktijk de consultprijs voor hond/kat en voor konijn was. Van bijna 100 praktijken kregen we de prijzen en alhoewel het maar een klein marktonderzoekje was, waren de uitkomsten verrassend en ook wel alarmerend te noemen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker deze blog, bekijk het interview met Evert Jan en ga over tot actie als je je aangesproken voelt.

We schreven er al eens eerder een blog over: Wat kost een consult konijn? Maar nu kunnen we met zekerheid zeggen dat nog steeds het merendeel van de praktijken in Nederland lagere tarieven hanteert voor konijnen dan voor honden en katten. Van de 89 praktijken die tijdens K&K hun prijzen met ons deelden, hanteerde namelijk 56% een lagere consultprijs voor konijnen. En met een gemiddeld verschil van ruim €8,-, en uitschieters naar €15,- lag de prijs van een konijnenconsult voor deze praktijken fors lager. Vrijwel iedereen die we spraken was het erover eens dat je met een konijn zeker niet minder tijd kwijt bent en dat het, als je het goed wilt doen ook veel kennis, kunde en specifieke instrumenten en medicijnen vraagt. Toch vinden veel dierenartsen het blijkbaar moeilijk om dat aan de eigenaar door te rekenen. En het is echt niet zo dat dit alleen gebeurt bij ‘goedkope’ praktijken, want de prijs voor het consult hond/kat was voor de groep ‘goedkoper consult konijn’ vrijwel exact gelijk aan die van de groep ‘gelijke prijzen’.

Een andere constatering die we deden, was dat de consultprijzen bij dierenartsen in Nederland een enorme spreiding laten zien. De laagste prijs voor een consult hond/kat was €18,95 en de hoogste, met €58,00, meer dan 3x zo hoog. Niet zo gek dat de landelijke pers recent concludeerde dat de tarieven van dierenartsen nogal uiteenlopen. Natuurlijk staat het iedereen vrij de tarieven te vragen die hij wil, want we leven immers in een vrije markt. Maar mij doet het wel pijn als ik deze budgetprijzen zie. Er wordt veel geklaagd dat dierenartsen te weinig verdienen en dat ons vak niet meer serieus genomen wordt door de consument, maar we zijn daar deels zelf verantwoordelijk voor. Want het lijkt wel alsof de enige manier waarop veel praktijken zich proberen te onderscheiden van de buurpraktijken is met lagere prijzen. Jammer, want er zijn zoveel andere manieren waarop je je zou kunnen onderscheiden en waarmee je je prijs veel minder relevant maakt.

Schermafbeelding 2017 11 30 om 22.59.02

Gelukkig zijn er ook voldoende praktijken die wel rekenen wat ze waard zijn en waar konijnentijd net zo waardevol is als kattentijd. We mogen geen prijsafspraken maken, maar we mogen wel een voorbeeld nemen aan elkaar. Zorg ervoor dat je het goede voorbeeld neemt!

Het is bijna 2018 en misschien kunnen we alvast de eerste goede voornemens maken. Ik hoop dat iedereen die konijnen serieus neemt dezelfde consultprijzen gaat rekenen voor konijnen als voor honden en katten. En laten we alsjeblieft ook stoppen met het hanteren van absurd lage consultprijzen in het algemeen. Geef jezelf, je praktijk en de veterinaire professie de waarde die ze verdienen door eerlijke, maar voldoende hoge tarieven te rekenen.

Neem je konijnengeneeskunde serieus, maar hanteer je wel lagere prijzen? Hoe serieus is dat dan? Waarom vind je je tijd voor een konijn minder kostbaar dan voor een hond of kat? Als je jezelf en je kennis echt serieus neemt, reken dan ook gewoon de prijs die daar bij past en laat je niet leiden door de emotie dat een konijn minder waardevol is dan een hond of kat en daarom minder mag kosten. De waarde van jouw tijd en kennis wordt toch niet bepaald door de grootte en aanschafprijs van het dier in je spreekkamer?

Benieuwd hoe het met de rest van je tarieven is gesteld? Geheel vrijblijvend doen wij een quickscan van je prijzen, waarmee je direct weet waar je staat. Stuur ons gewoon even een berichtje als je hier interesse in hebt.

Deel deze blog met anderen!

Bestel nu!

Het vernieuwde benchmarkrapport kan je nu bestellen via de website. Klik op onderstaande button om naar de bestelpagina te gaan.