Omgaan met je collega’s in de praktijk – de DISC-methode

Je herkent het vast wel dat het soms lastig is om met je collega’s samen te werken. Waarschijnlijk komt dit doordat iedereen een eigen voorkeurstijl heeft voor gedrag en communicatie en dat de verschillende stijlen vaak tegengestelde behoeftes hebben.
digiredo-blog-disc-team-training-personeel

Omgaan met je collega’s in de praktijk – de DISC-methode

Je herkent het vast wel dat het soms lastig is om met je collega’s samen te werken. Sommige collega’s vind je aardiger dan anderen en misschien erger je je zelfs aan de persoonlijkheid of het gedrag van sommige collega’s. Of je kan het juist goed met ze vinden, maar toch lukt het jullie niet om samen dingen gedaan te krijgen. Waarschijnlijk komt dit doordat iedereen een eigen voorkeurstijl heeft voor gedrag en communicatie en dat de verschillende stijlen vaak tegengestelde behoeftes hebben. 

Elkaar beter begrijpen

Collega’s zijn mensen waar je niet omheen kunt, want samen moet je immers het werk in de praktijk gedaan krijgen. Als het lekker loopt dan is de sfeer in het team prettig, zijn de resultaten goed en geeft samenwerken  veel voldoening. Maar als de collega’s te veel van elkaar verschillen, kan samenwerken lastig zijn. Met DISC krijg je begrip voor elkaars gedrag en communicatie voorkeuren. Grote kans dat jullie door dit begrip makkelijker met elkaar kunnen omgaan en dat samenwerken een stuk leuker gaat worden.

Vier gedragstypen

Volgens DISC zijn mensen grofweg in vier gedragstypen te verdelen: daadkrachtige doener (D), inspirerende beïnvloeder (I), stabiele steungever (S) en calculerende perfectionist (C). De eerste vier letters van deze stijlen vormen samen het woord DISC. Vaak worden deze stijlen aangeduid met een kleur. D = rood, I = geel, S = groen, C = blauw.

Bijna iedereen heeft wel iets van elke stijl in zich, maar meestal voert een voorkeursstijl de boventoon. Die wordt ondersteund door kenmerken van één of meer van de overige typen.

Verschil in werkstijl en gedrag waarderen

Iedereen is anders en dat maakt onze wereld mooier. Maar al die verschillen kunnen het soms erg lastig maken om samen te werken. Ook al vind je je collega’s nog zo aardig, dit betekent niet automatisch dat jullie samen goede resultaten behalen. Verschillen in werkstijlen en gedrag kunnen daarbij flink in de weg zitten. DISC helpt jullie erachter te komen waar deze verschillen in werkstijlen en gedrag vandaan komen. Daardoor leer je om deze verschillen juist te waarderen in plaats van dat ze je gaan irriteren. 

Als je van elkaar verschilt, wat dan?

Naast dat het nogal nuttig is om te weten wat voor gedragstype je zelf bent, helpt DISC je om je teamgenoten beter te leren kennen. Vaak legt de uitslag al snel de pijnpunten bloot. De verschillende stijlen hebben namelijk heel andere behoeftes. Iemand die S als voorkeursstijl heeft streeft naar harmonie en krijgt graag wat tijd om over zaken na te denken, terwijl een persoon met D als voorkeurstijl graag snel beslissingen neemt en daarbij veel meer taakgericht dan mensgericht is. In een team kan het verschil in behoeftes makkelijk zorgen voor wrijving en suboptimale samenwerking. Met DISC leer je elkaars verschillen te herkennen en te waarderen, waardoor het team beter gaat communiceren, elkaars talenten ontdekt, tot eenbetere taakverdeling komt en conflicten makkelijker opgelost worden.

Wil je ook met DISC aan de slag? Informeer geheel vrijblijvend eens naar de mogelijkheden die wij hierin bieden. 

Deel deze blog met anderen!