6 redenen waarom investeren in praktijkmanagement loont (pioniers)

Twee jaar terug startten we met onze Grip Masterclasses. Tijd om de balans op te maken. De reactie van de deelnemers? “Stoppen? Echt niet, verzin maar wat voor na de zomer, want wij willen door!”

6 redenen waarom investeren in praktijkmanagement loont

Nog één training en dan is het zover: dan studeren de eerste ‘Grip masters’ af. Twee jaar geleden startten we onze Grip masterclass met 7 dierenartsen en 2 praktijkmanagers. Een groep die we vanaf dag één liefkozend ‘De Pioniers’ hebben genoemd. Zelf waren we ervan overtuigd dat we een mooi programma hadden samengesteld, waarbij in 12 trainingen alle aspecten van praktijkmanagement voorbijkomen. Maar dan moet je het natuurlijk wel waarmaken. Nu, met de afsluitende training voor de boeg, maken we de balans op en zijn we intens blij met de feedback die we van ze krijgen. “Stoppen? Echt niet, verzin maar wat voor na de zomer, want wij willen door!” Waarom, zou je denken?

De beproeving

Het managen van de praktijk was voor de Pioniers tot 2 jaar geleden eerder een beproeving dan iets waar hun veterinaire harten sneller van gingen kloppen. En dat geldt nog steeds voor veel practici. Toch is het van levensbelang dat je dit op orde hebt en weet waar je mee bezig bent. Sterker nog, goed praktijkmanagement levert iedere praktijk (ja, je leest het goed: iedere praktijk) waarde: meer omzet, hogere winst, meer tijd, gemotiveerde medewerkers, betere focus, meer rust en tevreden klanten, om er een paar te noemen.

Zes redenen waarom de Pioniers investeren in praktijkmanagement:

4. Beter begrip voor elkaar


Drie van de 12 trainingen worden gewijd aan ‘Leiderschap en Communicatie’. Tijdens deze intensieve sessies krijgen de deelnemers inzicht in hun eigen gedrag en communicatiestijl. Wij gebruiken daar DISC voor, een eenvoudige maar zeer krachtige methode. We houden de deelnemers een spiegel voor, waarbij duidelijk wordt wat het effect van je eigen gedrag is op je collega’s. Zodra je je dat realiseert, kun je er wat aan veranderen. Zo ook bij de Pioniers. En het effect was spectaculair: door deze bewustwording is er veel meer begrip voor elkaar ontstaan. Wat de sfeer en het plezier op de werkvloer sterk heeft verbeterd.

1. Ik weet nu waar ik heen wil met de praktijk

Een praktijk aansturen begint natuurlijk met de vraag waar je met die praktijk naartoe wilt. Wat wil je bereiken? Wat is je droom? Dat heet je visie en werkt als een stip op de horizon. In de verte zie je ‘m, en met de tijd wil je dat die stip groter wordt. Maar dan moet je die stip wel zetten!
 Vanaf het begin van de masterclass zijn we hiermee aan de slag gegaan en hoewel het voor de één makkelijker was dan de ander, hebben alle deelnemers tijdens de opleiding een duidelijke stip voor hun praktijk kunnen schetsen. Waarna de verschillen tussen de praktijken ineens veel duidelijker werden! Laat dat nou net de bedoeling zijn, want daarmee wordt het ook voor je klanten duidelijk waar je voor staat.

5. Rust in mijn hoofd

Het mooiste compliment wat we in de afgelopen twee jaar hebben ontvangen kwam van een dierenarts die ons belde en zei: “Weet je, sinds ik met dat programma van jullie bezig ben, slaap ik weer. Ik heb eindelijk rust in mijn hoofd.” 
Iedere ondernemer (incluis mijzelf) herkent dat wel, dat je wakker schrikt en er van alles door je hoofd spookt over wat er nog moet gebeuren. Da’s voor een keer niet erg, maar als je dat regelmatig overkomt is dat een teken dat je de boel niet goed onder controle hebt. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Wanneer je weet wat er gebeurt in je praktijk en je een goed onderscheid kunt maken tussen wat écht belangrijk en urgent is en wat niet, dan wordt het ‘to-do’-lijstje veel korter. En dat slaapt een stuk rustiger.

2. Ik heb een concreet plan, wat houvast en zekerheid geeft


Als je weet waar je heen wilt op de lange termijn, dan kun je op basis daarvan bepalen wat je in de komende jaren nodig hebt om steeds dichter bij die stip op de horizon te komen. Dat is voor iedere praktijk anders. De een moet investeren in apparatuur om tot een technische hoogwaardige praktijk te komen, de ander in meer personeel om aan de wens tot warm en persoonlijk intensief klantcontact te kunnen voldoen. En een derde moet gaan verbouwen en een nieuwe huisstijl ontwikkelen om zijn moderne en duurzame visie kracht bij te zetten. Maar iedereen heeft daar geld voor nodig en dat moet ergens vandaan komen. Tijdens de masterclass besteden we veel aandacht aan het budgetteren en het plannen van je wensen. Hiermee maak je concreet welke omzet je denkt te kunnen gaan maken en wat je verwachte kosten zijn in die periode, waarmee direct duidelijk wordt welke investeringsruimte je hebt om je visie te realiseren. Middels het grip dashboard hou je precies in de gaten of je de plannen ook gaat waarmaken. Ben je op koers, prima, zit je eronder, dan moet je gaan bijsturen.

6. Ik sta er niet alleen voor

Naast dat we een mooi en leerzaam programma hebben ontwikkeld, komt een deel van het enthousiasme van de Pioniers ook door de interactie met elkaar. In de afgelopen twee jaar is er tussen deze praktijken heel veel ervaring gedeeld en is er over veel problemen en uitdagingen gesproken. Daardoor zijn er, ondanks de eerder genoemde verschillen, ook heel veel overeenkomsten met elkaar. Dit creëerde saamhorigheid, omdat veel van die problemen voor anderen herkenbaar waren. “Goh, hebben jullie dat ook?”, was een veel gehoorde uitspraak, waardoor er een gevoel ontstond er niet alleen voor te staan. En dat maakt de weg naar een oplossing een stuk makkelijker.

3. Er is meer focus op de werkvloer


Veel praktijken laten zich leiden door de waan en de drukte van de dag om al die klanten zo goed mogelijk te bedienen. Daar is op zich niks mis mee, maar veelal eindigt zo’n drukke dag met een team dat, zonder koffiepauze en met slechts een snelle boterham, vermoeid de deur sluit om thuis uitgeblust op de bank te ploffen. Vaak ontbreken een duidelijke taakverdeling en goede werkprocessen. 
De Pioniers hebben ervaren dat de hectiek in de praktijk beter te managen is, zodra er meer focus en structuur op de werkvloer is. 
Resultaat: klanten worden beter en sneller geholpen, er wordt minder stress ervaren en iedere medewerker weet beter wat er van hem of haar verwacht wordt. Sterker nog, er komt hierdoor zelfs tijd vrij om met elkaar te lunchen en een kop koffie te drinken. Terwijl er geen klant minder naar de praktijk komt.

Vraag het de pioniers

Voor ons was het een genot om twee jaar met deze groep te werken. En het lijkt erop dat we verder gaan met ze. Wat wij in ieder geval niet gepland hadden! Dat geeft niet alleen aan dat het een goed programma is, maar onderschrijft ook dat het investeren in praktijkmanagement loont. Zeker in de markt van vandaag. Eerlijk gezegd, het is laaghangend fruit, dus je bent gek als je er niet iets mee zou doen.

Als je het dus aan de Pioniers vraagt, zullen ze je allemaal aanbevelen om aan de Grip masterclass mee te doen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. En dat kan ook, want in september starten we met de volgende groep. Wil je daar meer over weten, kijk dan op onze gripopjepraktijk-website of neem contact met ons op via info@digiredo.nl. Bellen kan natuurlijk ook, naar Sandra (06-27450475), Gerco (06-83448547) of naar mij (René, 06-34592045). We hopen je snel te spreken.

Deel deze blog met anderen!