‘Wat kost een consult konijn?’

Die vraag stel ik regelmatig tijdens trainingen en lezingen. Opvallend is dat deze prijs bij de meeste praktijken veel lager ligt dan de prijs voor een consult van een hond of kat, terwijl de meeste praktijken aangeven er niet minder tijd aan te besteden. Als verklaring wordt vaak gegeven dat de financiële waarde van konijnen en andere kleine knaagdieren veel lager ligt dan die van een hond of kat.
2016:11:10:wat-kost-een-consult-konijn

Maar is het niet vreemd om je uurtarief, waarop je consultprijs gebaseerd zou moeten zijn, te laten variëren op basis van de economische waarde van je patiënt? Ik ken geen garage waar het werkplaatstarief lager ligt als ze aan een klein Koreaans boodschappenautootje van 15 jaar oud sleutelen dan wanneer ze met jouw welverdiende en bijna nieuwe Duitse stationwagon bezig zijn. En de uurprijs van een schilder wordt echt niet lager voor een ‘jaren zeventig rijtjeswoning’ dan voor een vrijstaande boerderij. Dat de rekening onder de streep anders uitvalt wordt grotendeels bepaald door de tijd die de monteur of de schilder met de klus bezig is en het verschil in prijs en hoeveelheid van de gebruikte materialen.

Op het eerste oog

Op het eerste oog lijkt het misschien vrij onschuldig om konijnen en andere kleine knaagdieren wat tegemoet te komen in de kosten. Maar heb je het wel eens goed doorgerekend wat dat betekent voor je marge? In 2015 was het gemiddelde rendement in de dierenartsenpraktijk rond de 15%. Stel dat je gemiddelde transactiewaarde €50,- is dan levert iedere transactie je dus een winst op van €7,50. Geef je op een consult voor konijnen en cavia’s €7,50 of meer korting ten opzichte van je normale consult dan betekent dit in principe dat je op deze transacties niets verdient of mogelijk zelfs geld toelegt.

Kostprijs

Het is zeer gevaarlijk om bij het bepalen van je verkoopprijs niet te kijken naar de kostprijs. Onder de kostprijs verkopen van producten of diensten gaat immers ten koste van je ondernemerswinst. Het is dus aan te raden deze prijzen aan te passen. Misschien zal dat er toe leiden dat je er minder van gaat verkopen, maar wat je verkoopt draagt in ieder geval bij aan je winst.

Kappers

Er is trouwens één beroepsgroep die ook de prijzen aanpast op basis van wie er in de stoel zit. Dat zijn kappers, waar het meestal goedkoper is je te laten knippen als je onder de 12 bent (wat best raar is, want de gemiddelde 12-jarige heeft meer haar dan een man van rond de 40;-)). Ik heb eerder eens geschreven dat dierenartsen veel van kappers kunnen leren, maar laten we dat maar op het gebied van prijsbepaling liever niet doen.

Behoefte om eens samen naar je prijzen te kijken of sowieso benieuwd hoe je praktijk presteert? Misschien kunnen wij, met ons praktijk-verbeteringsprogramma Grip, wel iets voor je betekenen. We maken graag een keer een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken.

Deel deze blog met anderen!

Bestel nu!

Het vernieuwde benchmarkrapport kan je nu bestellen via de website. Klik op onderstaande button om naar de bestelpagina te gaan.